Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Нова стратегия за хидромелиорации, нова цена на водата, но уместна ли е?

На заседанието в сряда Министерски съвет прие стратегията за управление и развитие на хидромелиорациите, в която се предвижда земеделските производители да плащат две суми за поливане на площите си, като ще се планира да се въведе и специална тарифа за отводняване. В стратегията е заложено още и преструктуриране на сегашното държавно предприятие Напоителни системи, с което свързваме скандали с обществени поръчки и политически назначения. 
 
Нямам представа какво са имали предвид с предложението за двукомпонентна цена на водата, но за нас, фермерите, единственото важно нещо е как ще изглежда накрая едното плюс другото. Това каза Красимир Кумчев, земеделски производител пред БНР. 
 
На въпроса вярват ли фермерите, че някога у нас пак ще има истинско напояване, земеделецът коментира: 
 
„След тоталното разрушаване на хидромелиорациите, вече 20 години всеки се спасява поединично и търси възможности за напояване, защото е ясно, че напояване не може да има нито зеленчукопроизводство, нито овощарство. Да не говорим, че ако би имало такова, то добивите от слънчоглед, царевиха биха били по-високи. Приветствам това, че най-после се отива към разработване на водна стратегия. Тя ще доведе до нова цена на водата, което пък ще рефлектира върху цената на крайния продукт, който произвеждат градинарите, но при всички положения е по-добре е да имаме повече родни плодове и зеленчуци на пазара, дори това да повлияе малко върху крайната цена.“
 
Секретарят на Националната асоциация на сдруженията за напояване Николай Момчилов също сподели мнението си във връзка с приетата вече стратегия за управление и развитие на хидромелиорациите:
 
„През годините бяха унищожени поливните полета, бяха разграбени и превърнати на скрап. В момента се създават стимули за обединяване на земеделските стопани, но по доклад на Световната банка, към настоящия момент, има регистрирани около 106 сдружения, а от тях работят 80. Стимулите, които се създават в момента са, че очакваните пари са около 100 милиона, но тази сума ще стигне за едва за около 30 сдружения. Отделно по никакъв начин не става ясно как ще бъдат разпределяни самите пари на сдруженията за напояване. Също така тези пари трябва да стигнат и за общините, защото и те могат да бъдат бенефициенти. Тези съоръжения, които трябва да бъдат възстановени, вероятно ги няма и на хартия. Не са правени преброявания на поливните площи. По отношение на цената на водата с тази двукомпонентна тарифа, която се опитват да въведат, ще повишат цената, но остава въпроса как ще накарат земеделски стопанин, който не иска да полива, да плати първоначалната такса за поливането, от която трябва да издържа администрацията на МЗХ?“, каза Момчилов.

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!