Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

БАБХ и КЗП правят проверки на био храните в търговската мрежа

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще започне серия от проверки, свързани с био храните у нас. Поради специфика в компетенциите проверките ще се извършват съвместно с БАБХ, съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов в интервю за 24 часа.
 
По думите на Маргаритов, проверките трябва да започнат скоро, а причината КЗП да се заеме с проверки именно при био храните, е че те се радват на все по-голям интерес и съответно и предлагането на тези храни се увеличава в страната. При установяване на нелоялни търговски практики, свързани с такъв вид продукти, ще се налагат глоби в размер на до 30 000 лева. При повторно нарушение глобата може да достигне 50 000 лева. Ако се наложи от БАБХ ще извършват и лабораторни изследвания за установяване истинността при етикетирането на този вид хранителни продукти, уточни още експертът.
 
Според дефиницията на ЕК за органично фермерство, това е селскостопанска система, която цели да осигури на потребителите прясна, вкусна и автентична храна, като в същото време уважава естествения жизнен цикъл в природата. 

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!