Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Върховният съд отхвърли жалбата срещу премахването на сеитбооборота от субсидиите

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли със свое определение жалба на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители срещу решението на министерството на земеделието и храните (МЗХ) за премахване на субсидиите за сеитбооборота след 2015 г. 
 
 
Става въпрос за промени в наредба 11 от 2009 г., регламентираща субсидирането по мярка 214 "Агроекологични плащания" от ПРСР 2007-2013 г.
Определението на върховните съдии гласи, че те са оставили без разглеждане жалбата на асоциацията и са прекратили производството поради липса на данни, че членовете на асоциацията нямат основание да обжалват, тъй като никой от тях няма правен интерес по казуса. 
 
Магистратите считат, че като подател на жалбата сдружението не е обосновало и доказало правния си интерес от оспорване на цитираните разпоредби на наредбата. 
 
„С оглед предметния си обхват и характера на регулираните обществени отношения оспореният нормативен акт не рефлектира в правната сфера на оспорващото дружество и не засяга непосредствено неговите интереси“, аргументират се съдиите. 
 
 
 
Сеитбооборотът отпадна от европейско и национално подпомагане след 2015 г., тъй като в новата селска програма липсваше бюджет. По този начин земеделските производители, които през 2012 г. и 2013 г. поеха петгодишен ангажимент да прилагат сеитбооборот, на практика получиха допълнителни субсидии само до края на 2015 г., когато изтече действието на старата ПРСР. 
 
Именно заради това след 2015 г. те разчитаха единствено на базовите плащания от 30 лв./дка, като допълнителните компенсаторни плащания за сеитбооборот отпаднаха, но не за всички. 
 
С определението на ВАС промените в Наредба 11 влизат в сила, което означава, че МЗХ и фон „Земеделие“ ще могат да преведат парите производителите, които продължиха петгодишните си ангажименти, с уговорката, че плащанията по тях ще бъдат по-ниски от предишните. 
 
 
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!