Тютюнопроизводители се стягат за блокада на пътя за Гърция

Тази сряда тютюнджии от Неврокопско ще излязат на протест. Стопаните ще се съберат на пътя край хаджидимовското село Садово и ще блокират пътя за Гърция, пише DarikNews.
 
 
Тютюнопроизводителите ще изразят своето недоволство от различния размер на доплащанията за реколта 2016 година и за неизплатените средства от гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис”.
 
 
Според производителите разпределението на премиите е дискриминационно, а преди няколко дни, на Консултативния съвет, Министерството на земеделието и храните (МЗХ) отказа да промени решението за разпределяне на доплащанията.
 
Въпросното решение е за размера на премиите за сорт „Басми” -  за тютюнопроизводители с количества до 2 тона да се плаща по 2,45 лева на килограм, а за тютюнопроизводители с количества над 2 тона - по 1,65 лева.
 
Тютюнопроизводителите са категорични, че този начин за определяне на премиите е несправедлив като се има предвид, че Върховният административен съд осъди два пъти МЗХ заради тази разлика в премиите и липсата на равнопоставеност. 
 
 
Според тях този начин за определяне на премиите ощетява тези, които работят повече и произвеждат по-големи количества.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!