Германия настоява: Храните с редактиран геном са ГМО

Продуктите, които са резултат от синтетична биология, и организмите, получени по пътя на редактиране на генома им, са ГМО и попадат под действието на закона на ЕС за ГМО. Те трябва да бъдат подложени на оценка на риска в рамките на действащия закон, настоява федералният министър по екология, защита на природата и безопасност на ядрените реактори на Германия (BMUB), д-р Барбара Хендрикс, съобщава propozitsiya.com.

Вотът на страните от ЕС срещу ГМО не стигна

Мнението на Хендрикс бе изложено в писмо на изследователската организация Testbiotech, в частност д-р Елза Никел, която бе помолена да изясни всички аспекти около новите методи за генно инженерство.

Отговаряйки на въпроса на министъра, д-р Никел казва, че е налице известна критика на оценката на екологичния риск в някои области.Тя трябва постоянно да се адаптира към новите предизвикателства. Смятам, че регулирането на генното инженерство представлява подходящ инструмент за контрол на новите методи, допълва експертът. По думите й, ако е необходимо при установен риск за околната среда, те трябва да бъдат забранени.

Позицията на министър д-р Барбара Хендрикс е удар срещу ГМО промишлеността и нейните привърженици, които се опитват по този начин да създадат нови методи за редактиране на геном.

BMUB има намерение да спазва законодателството в областта на генното инженерство за класификация на процедурите, свързани с редактирането на генома и новите методи. Министерството също така се ангажира с допълнителна оценка на риска.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!