Задава се революция в селското стопанство

От царевицата до едрия рогат добитък – редактирането на гените ще доведе до революция в селското стопанство. С оглед нарастването на населението в света, което се предполага, че ще достигне 8 млрд. души, съвременните методи на производство на храна изискват радикални преобразувания, смятат учените, пише dairynews.com.ua.

Как храненето на кравите ще обърне процеса на глобално затопляне


Нови инструменти за редактиране на гените, като CRISPR / Cas9, вече се използват от учените, за да се дешифроват гените, да се правят по-точни разрези и да се влагат желаните черти в растения и животни.

Скоро ще разполагаме с царевица с по-висок добив, гъби, които не са кафяви, свине с по-голямо количество месо по костите и по-устойчив на заболявания едър рогат добитък.Промени, които по принцип изискват години, десетилетия и дори векове, сега могат да бъдат направени в рамките на няколко месеца.

В близките 5 години не е изключено да ядете чипс, изработен от „редактирана царевица" и да пиете мляко от ново поколение „редактирани крави".

Тези научни постижения в областта на редактирането на гени имат огромен потенциал, който според много експерти може да спомогне за укрепване на хранителната система в света и ще отговори на потребностите на нарастващото население.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!