Датчик изчислява развалената продукция при транспортиране

По време на транспортиране на селскостопанска продукция на дълги разстояния се губи не малко количество от товара. Учени от швейцарската изследователска лаборатория Empa опитаха да решат този проблем с помощта на датчик. За изобретението разказва ръководителят на проекта Тайс Дефрае, пише aggeek.net.

Нова порция: Мобилни приложения за фермери

По думите му устройството представлява автономен безжичен датчик за измерване на температурата, който е с твърда обвивка от полистирол, вода и въглехидрати.

Визуално приборът наподобява плод. За разлика от традиционните устройства, които измерват температурата на въздуха в товарния контейнер, датчикът анализира температурата на самите плодове, тъй като топлата вътрешна среда може да доведе до разваляне на продукцията.Сензорът може да се адаптира към конкретен тип плодове, дори към сорт. За момента учените са създали екземпляр във вид на ябълка Бребърн.

Устройството може да бъде опаковано заедно със свежата продукция по време на съхранение или по време на транспортиране. Щом товарът пристигне на място, данните за температурата на плодовете могат бързо да се анализират, за да се определи какви проблеми са възникнали по време на превоза.

Датчикът е способен да проведе анализ в един стандартен по размери товарен контейнер.По думите на Дефрае сензорът може да се използва по продължение на цялата производствена линия: от градината и хладилните помещения до транспортирането на продукцията в контейнера. Той умее бързо да определя мястото, количеството и причината за развалянето на стоката.

Началните полеви изпитания на датчика вече са в ход. Сега изследователите търсят потенциални промишлени партньори с цел масово производство. Ориентировъчната цена засега е по-малко от 50 долара.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!