Китай - новият диктатор на световния пазар за торове и семена?

ChemChina с подкрепата на акционери от Syngenta се старае да приключи сделката по поглъщане на производител на семена и пестициди от Швейцария. Цената на това търговско начинание е 43 млрд. долара. За сделката стана ясно през февруари миналата година. Тя провокирана от желанието на НР Китай да използва химически продукти на Syngenta и семена, защитени с панент, с цел повишаване на конкурентоспособността на вътрешното селско стопанство.

Евтините продукти в Германия си имат цена

Към днешна дата това е най-голямото поглъщане на чуждестранна компания от страна на Китай.

Сделката се определя като една от няколкото, способни да променят международния пазар за семена, торове и химикали за селското стопанство.Тенденцията за пазарна консолидация провокира сред фермерите ред опасения. Някои от тях засягат доставките на нови пестициди и хербициди – те може да се забавят. Регулаторите изискват активите да бъдат разделени и това е едно от условията за одобряване на продажбата.

80,7% от акциите на Syngenta са продадени. Това превишава минималния праг от 67% подкрепа.

Днес Syngenta продава продукцията си в 90 страни под брандовете Acuron, Beacon, Axial, Callisto, а сред стоките на швейцарската компания с най-голяма популярност се ползват зърнените храни, царевицата, оризът, семената, соята и зеленчуците.

По-рано китайците сключиха няколко едри сделки, свързани с телекомуникации.През 2008 г. China Unicom Hong Kong купи China Netcom Group за 26 млрд. долара. Тази сделка съвсем леко прекрои пазара на мрежи в Китай.

Поглъщането на ChemChina е способно напълно да промени баланса на силите на пазара за торове и семена в целия свят.
ChemChina ще се превърне в един от най-силните играчи.

Понастоящем сеенето на несертифицирани семена е свързано с ограничения и забрани. НР Китай, придобивайки Syngenta, ще получи физически активи и цял набор лицензи, научни разработки и патенти.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!