Робот събира по 10 000 ябълки на час

Израелската компания FFRobotics демонстрира своята революционна разработка в щата Вашингтон. Става дума за „мечтата на овощарите” – самообучаващ се робот за събиране на плодове от дърветата, съобщава agroportal.ua, позовавайки се на материал на 9tv.

Tarzan – специален робот за полето

На робота-събирач се инсталират от 4 до 12 ръце-манипулатори. Както твърди основателят на компанията Ави Кахани, машината-чудо е способна да събира до 10 000 ябълки на час.

Засега роботът е способен да обработва само ябълкови дървета. В програмата му обаче е заложена способност да се самообучава в процеса на работа и да се адаптира към различни видове плодове.„Мечтата на овощарите” ще се появи в продажба за прибирането на реколта 2019.

По време на демонстрацията във Вашингтон машината провокира сериозен интерес. В САЩ, както и навсякъде другаде по света, овощарите са принудени да търсят десетки хиляди сезонни работници. В Северна Америка често за тази работа се наемат нелегални.Изчисленията сочат, че закупуването на робота в САЩ ще се отплати само за 2 години.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!