Потенциалът на земеделието с LED осветление

Светлината не е една и съща, особено когато става дума за отглеждане на растителни култури. Именно тази те бе обсъдена наскоро по време на мероприятие, организирано от компанията Ambra Light.

Инженерите започват своите изследвания на LED светлината преди 5 години и незабавно започват сътрудничество с университета в Падуа. Принципът е прост: растенията използват определен диапазон на спектъра за фотосинтеза.

Ние осигуряваме светлина от част от този диапазон, за да осигурим максимална ефикасност, същевременно понижавайки разходите, информира Стефано Пицолато, говорител на компанията.По време на изпитанията фермери отчитат, че циклите стават по-кратки с до 5 дни, като наедно с това използват 50% по-малко енергия.

Искаме да подчертаем, че използваме италианска технология. Не сглобяваме просто съставни елементи от Азия. Работим в партньорство с Osram. Нашата LED технология осигурява повече светлина при по-малка консумация на енергия, допълва Пицолато.

Той потвърждава, че първоначалната инвестиция за прилагането на технологията е по-голяма, отколкото когато се използват конвенционалните лампи, но впоследствие тя спестява разходи и стимулира ефикасността.

Процесът на фотосинтеза се нуждае от конкретни червена и синя светлина. Човешкото око ги възприема като цвят фуксия – често може да се срещне в оранжериите и отглеждането на микрозелени култури.Нещата обаче не се случват така просто. Малко по-различни „миксове“ са необходими с оглед фенологичната фаза с цел стимулиране на растежа. Именно тук инженерите в Ambra Light стават изключително важни.

Светлината трябва да бъде дозирана, особено ако се налага тя да се дистрибутира неравномерно, информира Пицолати.

Технологията предвижда LED осветлението да бъде разположено на 2,5 метра над земята в оранжериите и на 30-40 см над лавиците с насаждения. Необходими са също така специфични режими за всяка ситуация, типа култивиране и т.н.


 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!