Румен Порожанов обеща анализ за нов прием по мерки 10 и 11

Министър Румен Порожанов пое ангажимент да се направи анализ на възможността за нов прием по мерки 10 и 11 от ПРСР. Това стана по време на заседанието на Комисията по земеделието и храните.
 
 
„Това, че се пропиля буквално времето за прием, не го коментирам. Не обичам да говоря за миналото. Трябва да гледаме напред“, каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
 
Призовавам МЗХ да намери административния ред, по който да се отвори приемът за нови бенефициенти по мярка 10 и 11. Това каза председателят на комисията Десислава Танева по време на изслушването на министър Порожанов.
 
Танева заяви, че министър Порожанов има достатъчно лостове, с които да управлява риска и бюджета до края на програмния период, по начин по който да няма проблеми и дефицит. „Спирането на този прием като прогнозируемост за сектора, за бизнеса, е едно много лошо послание“, коментира Танева.
 
Тя отчете, че вече е третата година от новия програмен период и изглежда безкрайно нелогично, при положение, че целият инструментариум за управление на бюждета е в държавата, да се спира развитието на сектори, които са приоритетизирани.
 
„Смятам, че все пак трябва да има решение, което спазвайки всички правила, визирайки възможностите, които имате за управление на програма до края на периода й, всичко това да се приложи и секторът тази година да не се спира“, коментира Танева. 
 
По отношение на удължаването на срока на кандидатстване по кампания 2017 тя посочи, че удължаването от 15 дни е било прилагано и предните две години и на практика няма да е ново за администрацията.
 
 
От своя страна Порожанов добави, че ще бъде направен анализ за удължаването на срока за кандидатстване по кампания 2017 г. в рамките на между 10 и 14 дни. Министър Порожанов каза още, че се подготвя възможността за електронно подаване на документи.
 
По думите му се очаква към 30 юни да бъде завършена поръчката за това и увери, че кампания 2018 ще бъде с електронен прием на документи. Според него всеки един прием, който стартира, трябва да има тази опция.
 
„До момента сме го правили индивидуално. Правили сме някакви опции, но те не бяха комплексни“, коментира министър Порожанов.
Във връзка с избора на негови заместници, министър Порожанов заяви, че темата е на премиерско-политическо ниво. „В очакване съм“, коментира той.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!