Проверяват производителите на млечни продукти

От другата седмица започват да се взимат проби от млечните продукти и да се изследват за добавки. Това каза Димитър Зоров, председател на Националния съюз на говедовъдите (НСГБ) и председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ).
 
 
„Не може продуктите да са евтини, а цената на суровината да е скъпа, и продуктите да са качествени и да е спазена технологията. За съжаление това е действителността и ние не се срамуваме да я кажем“, обясни председателят на АМБ.
 
Според него проверките са правилната посока.
 
„Когато цената на млякото е ниска се упреква, че се убиват производителите на суровина. Не може да има висока цена на млякото и ниска цена на крайния продукт. Няма как джоба ви да е празен и да вадите по една пачка с пари“, коментира той.
 
Димитър Зоров допълни, че някога млечните продукти са били в кошницата за първа необходимост, но сега върху тях влияе пазарният принцип.
 
 
„Няма как преработвателите да продават на загуба и да има заетост, да е в светлата част на икономиката, да се плащат данъци“, обясни председателят на НСГБ. 
 
По думите му в търсенето на ниска цена на крайния продукт, някои от производителите намират изход в нерегламентираното влагане и неизписването на етикетите.
 
„Именно тук е ролята както на старото, така и на новото ръководство на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Те трябва да упражняват засилен контрол“, заключи той.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!