Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Мъниста от зеолит за по-екологично и успешно земеделие

Според професора по растителни науки Кент Брадфорд простички керамични топчета, които изсмукват влагата от околната среда, могат да направят селското стопанство далеч по-енергийно ефективно, а продукцията – по-здравословна и по-евтина.
 
 
Мънистата са изработени от зеолит - порест минерал, който лесно се свързва с други материали. Порите на зеолита могат да бъдат обучени да улавят водните молекули.
 
 
„Зеолитните топчета могат да намалят загниването на посевите заради висока влажност, както и развитието на гъбични инфекции. Те биха могли да намалят количеството енергия, използвана в мащабните дейности по сушене на кафе и плодове наполовина“, казва Брадфорд.
 
Селскостопанските зеолитни „перли“ са разработени в Тайланд. Брадфорд и сътрудниците му са прекарали няколко години в тестване и усъвършенстване на технологията заедно с местните фермери и техни колеги от Индия, Непал и Кения. 
 
В тези региони около 1/3 от добивите биват съсипвани, преди да достигнат до потребителите поради високата влажност. В рамките на изпитанията учените поставяли мънистата от зеолит заедно със събрания ориз или царевичните семена. Зеолитните мъниста били поставяни в мрежести торбички или преградени отделения в контейнерите. Улавяйки влагата, зеолитните перли значително намалили гниенето и гъбичните инфекции.
 
 
Сега учените работят за популяризирането на решението. Те виждат неговото приложение в отглеждането и добиването на всички зърнени култури и храни като бадеми, орехи, ориз. 
 
Изследователите са категорични, че там, където сушенето се извършва чрез обдухване с топъл въздух, зеолитните зърна могат да работят също толкова добре и да пестят енергия. Нещо повече – този подход може да подобри качеството на крайния продукт, защото неравномерното затопляне на въздуха при сушенето често „изгаря“ части от партидите и съсипва вкуса на ядките и другите храни, смятат учените.
 
Самите топчета имат нужда от изсушаване също, след като си свършат работата по изсмукване на влагата. Това обаче може да става в компактно пространство и по множество начини, които предполагат по-малък или даже нулев разход на енергия.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!