Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Здравните рискове от фипронила при деца и възрастни

Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) изготви становище за здравния риск от консумация на замърсени с фипронил яйца, информира Министерство на земеделието, храните и горите.

Откриха фипронил в яйца българско производство


Приложение

Използването на фипронил при продуктивни животни не е разрешено. Допуска се употребата при растителнозащитни мероприятия в пестициди, като срокът на разрешението изтича на 30 септември 2017 г. Допуска се също като средство за обезпаразитяване на кучета, котки, гълъби и др.

Регламент (ЕО) №396/2005 определя максимално допустима граница на фипронил в яйца от 0,005 мг/кг. Максимално допустимите стойности не са токсикологични граници за безопасност на храните и надвишаването им не означава непременно, че има здравен риск. Въпреки това на основание, че фипронилът не е разрешен за използване в птицевъдството, дозата от 0,005 мг/кг е нормата за изтегляне на несъответстващите продукти от пазара.

Токсикологичният референтен праг за яйца по модела на Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) е 0,72 мг/кг в яйца. Тя е изчислена за най-критичния европейски консуматор дете с тегло 8,7 кг.

Оценка на здравния риск при деца

Направената от ЦОРХВ оценка на здравния риск показва, че Острата референтна доза (ARfD) на фипронил в яйцата не се надвишава за никоя възрастова група от населението, включително и децата.

Ако малко дете (3-годишна възраст) с тегло 12.4 кг, консумира най-малко 5 броя яйца (250 г яйца) на седмица (т.е. 36 г/ден), при концентрация на фипронил от 0.027 мг/кг яйца, то приетото количество фипронил ще бъде 0.7% от ARfD. За да се постигне ситуация с потенциален риск за здравето на малкото дете, напр. надвишаване на ARfD само със 102%, то би следвало да изяде за един ден 84 броя яйца.

Оценка на здравния риск при възрастни

При най-високото открито съдържание на фипронил в яйца в ЕС (1,2 мг/кг), 70-килограмов възрастен би трябвало да консумира над 80 яйца дневно, за да достигне Острата референтна доза (ARfD), при която съществува здравен риск.

Заключението на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) е, че според наличната до момента информация и научни данни, риск от неблагоприятни здравословни ефекти за българските потребители е много малко вероятен.


 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!