Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Съдбата на неоникотиноидите в ЕС се решава до 27 април

Европейската комисия (ЕК) ще проведе преди 27 април предварително гласуване на страните-членки на ЕС по темата за забрана на опасните за пчелите пестициди неоникотиноиди, като целта е до тази дата да бъде взето окончателно решение.
 
 
Предполага се, че забраната за използване на три неоникотиноида - клотианидин , имидаклоприд и тиаметоксам, на открито, предложена от ЕК, ще бъде приета в този срок, пише topagrar.com.
 
В края на февруари тази година Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) предостави преразгледана оценка, според която трите неоникотиноида представляват висок риск за дивите и за медоносните пчели.
 
Ако забраната бъде приета, използването на посочените неоникотиноиди ще бъде ограничено единствено до подготовката на семена за посев на цвекло и картофи, като междувременно приложението на химикалите в значителна степен беше спряно при обработката на царевица, рапица и есенни зърнени култури.
 
 
Становището на ЕК е, че използването на трите неоникотиноида трябва да бъде забранено спрямо всички видове растения.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!