Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Ползите от виртуалната ограда

Системата със смарт яки за добитъка, наречена eShepherd, позволява на животновъдите да създават „виртуални огради“. Използвайки смартфон, таблет или компютър, производителите могат дистанционно да променят разположението на оградите и да наглеждат добитъка 24/7, независимо къде се намират.

Добивите на мед паднаха два-три пъти, пчелите са слаби

Тази система от виртуални огради използва GPS и използва соларна енергия. Базирана е на алторитъм, който тренира кравите да стоят в виртуално ограденото пространство, когато чуят звук от яката.
 

Предимствата на виртуалната ограда


1/ Подобряване не плодородието на почвата
Виртуалната ограда позволява на пастира бързо и лесно да позиционира добитъка. Кравите може да бъдат насочени накъде да вървят, като по този начин се стимулира плодородието на почвата, възстановява се нивото на веществата в нея и се стимулира консервацията й.

Наличието на тор, насекоми и бактерии в почвата допринася за екосистемата, водейки до по-качествена биомаса за паша.

2/ По-добро управление на пашата
Системата eShepherd осигурява на фермерите контрол върху планирането на пашата, като се елиминира задължението постоянно да се местят физическите огради. Прецизната информация в реално време за движението на добитъка предоставя нужното знание и дава възможност за бързо вземане на решения. Моделите на паша може да се променят ежедневно, като по този начин се гарантира оптимално хранене на животните.

3/ Контролиране на природните ресурси
Виртуалните огради са полезни за управлението на природните ресурси. В много райони по света фермерите водят на паша животните си на разрешени за това пасища, които обаче не са тяхна собственост. Така на тях не им е позволено да слагат огради.

4/ Защита на крайречните зони
Организациите, които се занимават с опазването на природните ресурси, също откриват ползи в използването на виртуални огради. Конкретно става дума за движението на добитъка край водни екосистеми. Поставянето на ограда край река е временно решение, ако местността се характеризира със сериозни наводнения. По този начин системата eShepherd решава този проблем.

5/ По-продуктивни и печеливши ферми
Ян Рийли, изпълнителен директор на компанията Agersens, смята, че тази технология има капацитета да революционизира животновъдния сектор в цял свят.

Използвайки я, говедовъдите и производителите на мляко ще подобрят контрола върху пашата и здравето на добитъка, ще опазват по-добре природата. Това ще доведе до по-продуктивни и по-печеливши ферми. Съвременните производители осъзнават, че подобреният контрол върху пашата води до повече продукция и печалба. Именно това ще провокира силния им интерес към новата технология, смята Рийли.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!