Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Турските фермери се радват на нарастващ износ в Русия

Турските производители годишно произвеждат около 50 милиона тона пресни плодове и зеленчуци. Около 3,5 млн. от тях са за износ, като прогнозите сочат, че предстои ръст от 10-15% в износа на плодове и зеленчуци, казва Али Кавак, председател на Асоциацията на износителите на пресни плодове и зеленчуци, информира freshplaza.com.

Застой в българското зеленчукопроизводство

Кавак отчита, че тази година лятото е било доста дълго, което се е отразило негативно върху износа на цитрусови плодове.

Въпреки това все още очакваме увеличение на обемите на износа поради подобрените отношения с Русия, която е основната експортна дестинация за нашите продукти. Почти 40% от целия износ на плодове отива в Русия и има шанс да се разрасне до 50%, отбелязва Кавак. Експертът допълва, че страната е в търсене на алтернативни пазари, като фокусът е насочен към Далечния Изток.

Провеждаме рекламни дейности в държави като Китай, Малайзия, Южна Корея и Сингапур. Искаме да влезем на тези пазари, казва Кавак.

Поради намаляването на износа на домати, производството намаля значително. Русия значително съкрати вноса на домати и стимулира мощно своето собствено производство. След 5 години страната напълно може да спре вноса на домати. Ето защо турските производители се страхуват да не загубят руския пазар, коментира още ситуацията Али Кавак, правейки прогноза за бъдещето.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!