Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Европейските учени обезпокоени за пшеницата

Пшеницата европейска селекция страда от недостатъчно устойчивост на климатичните колебания. Това заяви професор Йорген Олесен от Дания. Той е част от екип от изследователи, които наскоро публикуваха статия, посветена на проблема, в специализираното издание Proceedings of National Academy of Sciences, пише agropages.com.

Износът на зърнени и маслодайни култури буксува

По думите на експерта европейските фермери трябва да променят посоката на селектиране на пшеница, за да осигурят по-висока устойчивост на културата към колебанията на климата. 

Проблемът е, че заедно с глобалното затопляне се проявява още една тенденция на промяна на климата – засилване на изменчивостта и увеличаване на амплитудата от колебания на климатичните показатели, казва професор Олесен. 

Авторите на статията са установили, че съвременните програми за селекция и практиката на създаване на нови сортове не осигуряват необходимата устойчивост на климатичните промени. Освен това те отбелязват, че е налице намаляване на разнообразието в реакцията на сегашните сортове в европейските страни спрямо климатичните условия. Така стоят нещата през последните 5-15 години. 

Изследователите предполагат, че в такива условия ръстът и изменчивостта на местните климатични условия ще доведат до понижаване на средната реколта от пшеница и засилване на колебанията на този показател през годините. 

Колебливостта на реколтата в зависимост от годината ще доведе до ръст на ценовата нестабилност и спекулации на пазара, смята Йорген Олесен. 

Учените базират своите изводи на хиляди полеви тестове в 9 европейски страни.

Твърде еднотипната реакция на различните сортове спрямо климатичните условия представляват заплаха за продоволствената безопасност. Поради това фермери, селекционери и дилъри на сеитбен материал трябва да отделят по-сериозно внимание на разнообразието от отглеждани сортове, казва датският професор. 

Върху реколтата от пшеница влияе дори многодневен период без валежи и такъв с изобилни валежи, които провокират развитие на болести. Топлинният стрес е ограничаващ фактор за адаптация на пшеницата спрямо климатичните условия и то повече, отколкото сушата. 

Учените препоръчват да се отглеждат сортове с различна реакция спрямо критичните климатични условия. 
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!