Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Оптимизъм за цените на свинското и на говеждото месо

Цените на едро на телешкото и на говеждото месо у нас ще запазят през първите два месеца на тази година сравнително високото си ниво в диапазона 3,95-4,15 лв./кг, като стойностите ще са близо до миналогодишните. 
 
 
Това показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Трябва да се има предвид обаче, че средната цена на едро на говеждото и на телешкото месо в ЕС през първите седмици на януари се движи под нивата от същия период на миналата година, като повече се доближава до 2017 г. 
 
Средната цена на едро на говеждото месо в България през 2018 г. е около 4,15 лв./кг. Тази стойност е по-висока, отколкото предишните две години, но е по-ниска спрямо средната за последните пет години, отбелязват експертите. За периода януари-октомври 2018 г. в кланиците са произведени 5,8 хил. тона говеждо и телешко месо - с 0,5% под отчетената продукция през същия период на 2017 г.
 
 

Общото производство на телешко и на говеждо месо у нас през миналата година се очертава около 6,9 хил. тона. 

 
Свиневъдството у нас продължава да се развива стабилно, като до края на октомври 2018 г. в кланиците са добити 62,7 хил. тона или с 10% повече на годишна база. Ръстът на българското производство изпреварва средния за ЕС. Очакванията на експертите от Центъра са, че до края на 2018 г. общото производство на свинско месо у нас е надвишило 71 хил. тона. 
 
Не се очаква повишение на цените на едро на свинското месо, като те ще се задържат около 3,25-3,35 лв./кг през първите два месеца на 2019 г., смятат анализаторите. Средната цена за 2018 г. е 3,25 лв./кг или с 13% по-малко в сравнение с предишната година.
 
През първите седмици на януари, цените на свинско месо в ЕС отбелязаха слабо повишение с 1,3% спрямо 2018 г. Една от причините вероятно са очакванията за разширяване на износа към Китай, както и към други дестинации, засегнати от Африканската чума по свинете (АЧС). Цените на свинското месо през 2019 г. в ЕС вероятно ще се повишат с 2-3% в сравнение с 2018 г.
 
 
Разпространението на Африканска чума по свинете в Китай през последните месеци доведе до спад в производството на свинско месо с 1% през 2018 г., изчислено на годишна база. По-съществен недостиг на продукция в резултат от ограничителните мерки е вероятно да се отбележи след първото тримесечие на 2019 г., когато се очаква по-сериозно разширяване на вноса на свинско месо.
 
До края на октомври 2018 г. в кланиците у нас са произведени 72,6 хил. тона месо от бройлери. Това количество е с 6,7 хил. тона над произведеното за същия период на 2017 г. Общото производство за цялата 2018 г. вероятно е надхвърло 81 хил. тона. В същото време общото производство на пилешко месо вероятно ще надвиши 104 хил. тона, което е с 5% над производството от 2017 г.
 
Въпреки посоченото увеличение, стабилното търсене на вътрешния пазар поддържаше цените на птичето месо през 2018 г. на нива около 3 лв./кг. Тази стойност е с около 4% над отчетената през 2017 г. и е по-висока от средната цена за последните пет години.

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!