Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

„Напоителни системи“ пое ремонта на дигата на река Чая

Държавната фирма „Напоителни системи“ започва аварийно възстановяване на дигата на река Чая в условията на обявеното частично бедствено положение в община Садово.
 
 
Подкопаното предпазно съоръжение заплашваше с наводнения село Катуница и близките земеделски земи при предстоящите обилни дъждове в Южна България и очакваното пролетно снеготопене.
 
„Започнали са аварийни работи по възстановяване на нормалната проходимост на река Чая и укрепване на компрометираната дига“, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, който днес посети селото. Заедно с него бяха и зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев и Снежина Динева, изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД, съобщи пресцентърът на екоминистерството.
 

Ремонтът на подпорната стена трябва да стартира веднага.

 
За целта започва отваряне на старото русло, където река Чая е текла до преди няколко години. По думите на министър Димов работата ще продължи, колкото време е необходимо в непрекъснат режим.
 
 
„Напоителни системи“, изпълняват функциите на постоянна защита от вредното въздействие на водите и като такива бяхме привлечени съгласно закона“, каза Снежина Динева, изпълнителен директор на „Напоителни системи“. 
 
Зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев обеща, че въпросът със собствеността на дигата ще бъде изяснен, но в момента е по-важно да бъде отстранен възможно най-бързо проблемът с дигата, допълниха от екоминистерството.
 
Според министър Нено Димов причината за скъсаната дига може да е нерегламентиран добив на инертни материали през последните години. Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив са правили няколко проверки на участъка.
 
По време на инспекциите там не е имало техника или хора, но е установено, че е правено незаконно изземване на материали. За това са информирани Министерството на енергетиката и прокуратурата.
 
Министър Димов увери, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) следи състоянието на реките и това, което трябва да се направи в случая, е реката да се върне в старото корито и да бъде безопасна за хората от района.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!