Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Кои тютюнопроизводители ще получат de minimis?

Производителите на тютюн, които не са получили дължимите им суми от изкупвача - фалиралата „Исперих БТ“, също ще може да получат държавна помощ de minimis.
 
 
Това стана ясно от отговор на земеделския министър Румен Порожанов в парламента на въпрос от депутата Александър Сабанов.
 
Народният представител припомни, че тютюнът е бил изкупен в периода 2010-2011 г., но не е платен, а фирмата е изчезнала. Той изрази надежда, че след намесата на премиера Бойко Борисов за подпомагане на ощетените от изкупвача „Михайлидис“, ще се намери решение и за тези потърпевши.
 
„Определено има раздвижване. Това, което бихме могли да направим, е възможност за подпомагане за претърпени финансови щети за предходни периоди“, каза Румен Порожанов.
 
Ключово за получаването на помощта de minimis обаче е кандидатът да е тютюнопроизводител и в момента, да бъде регистриран и тази година. 
 
 
„В момента тече срокът за заявленията и за регистрациите. Единият проблем е, че „Исперих БТ“ вече е заличено. Трудно ни е да вземем налични документи за дължимите на хората суми“, обясни министърът. 
 
Той отбеляза, че днес, 5 април, от 11 часа е имало среща със синдика на „Михайлидис“, а до края на следващата седмица ще бъдат публикувани указания за всички изискуеми документи, които тютюнопроизводителите трябва да представят, когато кандидатстват за помощта.
 
„Ако се наложи, за „Исперих БТ“ ще направим малко по-дълъг срок за кандидатстване, защото там документалният момент ще бъде по-сложен“, каза Румен Порожанов.
 
Както Фермер.БГ вече писа, Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) разпредели в четвъртък, 4 април, 3,2 млн. лева по схемата de minimis за тютюнопроизводителите, претърпели финансови щети от предаден и неизплатен тютюн от две фалирали дружества за предходни години.

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!