Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Инициатива един хектар. Нова възможност за подпомагане на фермерите?

Инициатива един хектар. Това име носи предложението на еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, адресирано до амбициозните екологични цели на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. 
 
 
Идеята еврокомисар Хоган разкри по време на конференцията „Нашите гори, нашето бъдеще“, която се проведе в Брюксел, съобщиха от ЕК. Инициативата предлага да бъдат финансово стимулирани земеделските стопани за залесяване на един хектар площ. 
 
Според Хоган такава интервенция може да бъде включена в бъдещия Стратегически план, като залесяването трябва да бъде направено по начин, който подобрява биоразнообразието и допринася за целите, свързани с климата и околната среда. Предложената инициатива представлява примерна интервенция, която може да бъде развита от съответната заинтересована държава членка, като осигури плоска сума на плащане на стопанството на годишна основа за следващия седемгодишен период, при условие, че съответният земеделски стопани извърши залесяване на 1 хектар от стопанството и продължи да поддържа тази част като залесена площ. 
 
Фил Хоган подчерта, че „Инициатива един хектар“ може да допринесе за осигуряването на ценни екосистемни услуги като задържане на водата, контрол на почвената ерозия и превенция от наводнения. Залесеният хектар може да бъде гранична земя до парцелите или площ между големи земеделски масиви, където е необходимо да бъде въведен разнообразен елемент на ландшафта, за да се осигури полза за биоразнообразието
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!