Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Кое е по-опасно за реколтата - обилните валежи или сушата?

Учени от Австралия, Германия, Швейцария и САЩ количествено оцениха влиянието на екстремните климатични явления, например като суша и обилни валежи, върху променливостта на показателите при реколтата от основни култури по света, пише climateextremes.org.au. 

Британски стартъп строи „ферма на бъдещето“ за 1 млн. паунда

Така ежегодните капризи на времето през вегетационния период на царевицата, ориза, соята и пролетната пшеница са виновни за понижаването на реколтата с 20-49%, сочи изследването. 

Като цяло горещините, сланите, сушата и обилните валежи са отговорни за 18-43% от колебанията при реколтата в световен план.

За да се разберат последствията от екстремните климатични явления за земеделския сектор, учените са използвали база данни за световното земеделие и максимално подробна информация за климатичните катаклизми, а след това са използвали алгоритъм за машинно обучение. По този начин е установено с висока точност какъв е отговорът на въпроса – кои климатични фактори са изиграли най-голяма роля за влиянието върху реколтата.

Учените подчертават интересно откритие. Най-важните климатични фактори за реколтата са били свързани с температурата, а не с валежите, както би могло да се очаква, със средната температура през вегетационния период и с температурните скокове, казва д-р Елизабет Фогел, автор на изследването. Последното показало още кои са световните „горещи точки“ – районите, които произвеждат значителен дял от световната реколта, но са и най-изложени на колебания и екстремни климатични условия. 

Установихме, че повечето от „горещите точки“ – регионите, които имат решаващо значение за общото производство на култури и в същото време са силно изложени на промените на климата, се намират в промишлено развити области на производство на земеделски култури – като Северна Америка и Европа, казва Фогел. 

Учените определят като „горещи точки“: 

- Северна Америка - за производството на соя и пролетна пшеница; 
- Европа – за производството на пролетна пшеница;
- Азия – за производството на ориз и царевица. 

Както отбелязват изследователите, извън пределите на тези основни региони, слабата реколта при основните земеделски култури също има разрушителни последствия. 

В нашето изследване установихме, че реколтата от царевица в Африка показа една от най-силните взаимовръзки с промените на климата по време на вегетационния период. Макар делът на Африка в световното производство на царевица да е неголям, голяма част от тази продукция отива за потребление от човека. За сравнение този показател в Северна Америка е едва 3% от реколтата от царевица. Това я прави критично важна за продоволствената сигурност в региона, коментира д-р Фогел. 

Доколкото се предполага, че с промените на климата честотата и сериозността на екстремните климатични условия ще нараснат, нашето изследване подчертава колко важно е да се адаптира производството на храни към тези условия, допълва ученият. 
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!