Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Как се обучават бъдещи бизнесмени в земеделието?

В учебно-тренировъчната ферма децата са на различни длъжности – управител, маркетинг, покупко-продажба. Училището разполага и с учебно-опитно стопанство, където те сами си направиха оранжерия, в която отглеждат всякакви насаждения, разказа Неда Недева за Фермер.БГ.
 
Тя е учител по хранително-вкусова промишленост в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо Кр. Яворов“ в град Гоце Делчев. Гимназията е едно от двете училища, които бяха избрани за пилотно прилагане на модула „Учебна ферма“.
 
Проектът е ключов момент от кампания „Бъдещите лидери в селското стопанство“. Той стартира през февруари и продължава до юни. „При нас участват ученици от 8 клас. Пуснахме обява в сайта и фейсбук страницата на училището като реална фирма, която търси персонал. Имахме над 60 кандидатури, от които избрахме само 7“, обяснява Недева. 
 
 
В момента часовете в учебно-тренировъчния център са като извънкласна дейност. Идеята е те да бъдат заложени в учебния план на училището, за да продължат като редовни занятия и да включват повече ученици. В учебно-опитното стопанство има и обор, в който децата се грижат за каракачански овце, пуйки, токачки. „Сега сме в процес на закупуване на още животни“, уточнява ръководителят на проекта.
 
По думите й в гимназията се учат 350 деца от 8 до 12 клас в различни специалности. От миналата година имат прием по специалност „Агроекология“, към която интересът е огромен. „Отскоро предлагаме и специалност „Ветеринарна медицина“, към която също има голям наплив“ радва се Недева. 
 
 
Нейният колега Петя Коларова ръководи другата учебна ферма по проекта. В нея участват 11 деца от 8 и 9 клас от Професионалната гимназия по земеделие „Стефан Цанов“, град Кнежа. „Занятията са два часа седмично следобяд като извънкласна дейност. Децата определено проявяват желание и работят с ентусиазъм“, разказва Коларова. 
 
В хода на проекта учениците развиват своите предприемачески умения. Изготвят баджове и рекламни брошури, закупуват офис оборудване. А в часовете по учебна практика се грижат за насаждения в оранжерията в двора на училището. „Идеята е от септември учебната ферма да продължи своята дейност в часовете по разширена професионална подготовка, която децата имат по учебен план“, надява се Коларова. 
 
 
Гимназията в Кнежа обучава над 300 деца в дневна форма. Предлага се още задочна и самостоятелна форма на обучение. Предлагат прием по специалности като „Агроекология“, „Селски туризъм“, „Механизация на селското стопанство“. „Една от най-търсените е „Растителна защита и агрохимия“, тъй като ние сме в земеделски район и има доста възможност за реализация“, обяснява учителят.
 
За да отговорят на търсенето на пазара, всяка година се провежда кръгла маса с фирми в региона, които са отворени за посещения на ученици, включително на стаж. „Обсъждаме нуждата на работодателите от специалисти. След това с ръководството на училището съгласуваме вариантите за прием“, уточнява Коларова.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!