Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Сладките плодове поевтиняват

Черешите и ягодите на едро се търгуват по-евтино. Към 23 май килограм череши струва 3,94 лв., или с 56 ст. по-малко спрямо седмица по рано. При ягодите поевтиняването е с 46 ст. до 3,32 лв./кг. Пада и цената на ябълките, с 4 ст., сочат последните данни за цените на едро на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). 
 
По думите на овощар от Старозагорско пазарът е наситен с ранни сортове, а плодовете са нетрайни. „Борсите са залети и цената тръгва надолу. Изкупната цена на черешите трябва да бъде поне на 1,30–1,40 лв./кг. Всичко е скъпо – брането, препаратите, торовете, обработката“, жалва се Атанас Недялков, собственик на 100 дка със сладки плодове, цитиран от БНР.
 
За неговия район – селата Ракитница и Кирилово, загубите при черешите заради лошото време тази пролет е около 35%. „Случват се големи аномалии. Като цяло няма да имаме много череши тази година. Липсата на работници също е проблем. Брането се плаща по 35–40 ст. на килограм“, уточнява той. 
 
По-етино на борсата се търгуват и зеленчуците. Най-осезаема е промяната при зелето, което за една седмица поевтиня с 20 ст. до 0,95 лв./кг. Цената на оранжерийните краставици и домати също пада, макар и само с 4 ст. Така, в края на месец май, краставиците се търгуват за 1,57 лв./кг, а доматите – за 2,35 лв./кг. 
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!