Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Приближава ли се светът към хранителна криза?

пшеницаСпоред Организацията по прехрана и земеделие на ООН през октомври месечният индекс на цените на хранителните продукти достигна 197,1, което е увеличение от 8,4 пункта (или 4,45%) в сравнение със септември. През последните 20 години по-висок - до 208,2-213,5 пункта - индекса е бил през февруари-юли 2008 г., в разгара на кризата с храните.

Така например, сушата в Бразилия може да доведе до недостиг на захар. На Бразилия се пада, повече от половината от световния износ на захар, от които повече от 60% се изнасят през пристанище Сантос, затова световния пазар винаги е чувствителен към новините от Южна Бразилия. Мартенските фючърси на захарни суровини на Нюйоркската борса ICE поскъпнаха до 32,3 цента за паунд. Последният път, когато цената нарасна повече от това беше на 8 януари 1981 година.

През август и септември се наблюдаваше увеличаване на цените на храните, което беше предизвикано от анормалните температури, както и от високите очаквания за обща инфлация. Това доведе до недостиг на някои стоки.

Заради високите цени на суровините Kraft Foods, Kellogg, McDonald`s имат намерение да повишат цените. Поради нарастващите цени на суровините - от какао на зърна до пшеница - Nestle обяви плановете си избирателно да повишава цените средно с 1,5%.

Заради лошата реколта и недостига на зърнени култури, руският пазар изживява краткосрочно свръхпредлагане на месо - по-малко ефективни производители и частните стопани съкращават стадата: в средносрочен план това ще доведе до липса на продукция и по-агресивно увеличение на цените на месото през 2011 година.

Цените на зърното може да се доближат до пролетния максимум от 2007-2008 г., когато пшеницата трети клас в Москва стигна до 9500 рубли за тон. Изкупните цени на млякото в Русия днес се намират на исторически максимуми: средно по 16,9 рубли за килограм - от август нарастването е с 22%, в сравнение с октомври 2009 г. - повече от 50%. Потенциалът за нарастване на цените на млякото практически е изчерпан: ако цените на едро продължават да растат, потреблението ще намалее - както през зимата на 2008 година.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!