Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Цената на земеделската земя в САЩ продължава да расте

земеделско земяПрез годината в САЩ се наблюдаваше намаление на цените на недвижимите имоти. Въпреки това, дори и в кризисните икономически времена, цените на земеделските земи продължават да растат. Цените на земеделските земи бързо се придвижват към исторически максимум.

Ръстът в цените на земята, увеличаването на цените за арендата и по-високи лихвени проценти вече приемат капитализирано значение. Ръстът в цените на стоките изненада производители и потребители още през лятото, което доведе до увеличаване на арендата и до по-високи цени на земеделските земи.

Според агенция Associated Press, производителите на селскостопански култури са възмутени от това увеличение на цените, тъй като стойността на земята и арендата превишават много доходите, които те получават от производството на тази земя. За последен път спад в цената на земеделската земя се наблюдаваше в началото на 80-те години поради огромния брой пустеещи земи. Въпреки това, от 1986 г. насам цената на земеделските земи непрекъснато нараства средно с 15% годишно.

Според американското Министерство на земеделието (USDA) през последните няколко години ситуацията с цените на пазара на земеделска земя е стабилна. През 2008 г. фермерите купуват един акър земя за 4850 долара, през 2009 г. разходите за един акър са 4670 долара, а през 2010 г. един акър земя може да бъде закупен на цена от 4820 долара. Причина за повишаването на цените в продължение на много години е урбанизацията. Благодарение на градската експанзия, цените на земеделските земи са скочили нагоре. Фермерите се надяваха, че когато урбанизация бъде завършена, цените ще тръгнат надолу, но това не се случи.

Намаляване на цените на земята се наблюдаваше по време на селскостопанската икономическа криза в средата на 80-те години. В доклада на USDA се споменава, че през 1981 г. един акър земя е струвал 2023 долара, а през 1987 г., един акър земя е можело да бъде закупен за 1149 долара. Намаляването на цените за срок от пет години е 43%.

В близко бъдеще се очаква да нарасне цената на земеделската земя поради по-високите цени на продуктите, произвеждани върху нея. Такова уеднаквяване може да предизвика по-нататъшно увеличаване на цените на храните и на селскостопанските култури.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!