Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Виното може значително да поскъпне на световния пазар

виноСпоред Международната организация за производство на вино и грозде (OIV), тази година площите с лозя в света са намалели с 70 000 хектара. Това се дължи основно на намалението на лозовите насаждения в ЕС, южното полукълбо (с изключение на Южна Америка) и САЩ. Леко увеличение на площите с лозя се наблюдава само в Аржентина и Чили.

Според прогнозата на експертите от OIV, в сравнение с миналата година производството на вино в света ще спадне с 4% или 10,7 милиона декалитра и ще достигне около 260 милиона декалитра.

Намалението на производството на вино в големите страни от ЕС се дължи основно на проблеми с реколтата, пред които производителите се изправят редовно от 2007 г. насам. От най-големите производители в Европа (Испания, Франция, Италия), само Испания може да се похвали със стабилност в производството на вино в размер на 35,1 милиона декалитра вино. През настоящата година ЕС очаква спад на производството на вино със 6%, въпреки слабото увеличение на производството в Португалия, Гърция и България.

Страните в южното полукълбо, САЩ и Швейцария ще произведат 1 милион декалитра по-малко вино отколкото през 2009 г. Намалението на производството в САЩ е с 9,3%, в Швейцария – с 15%. В други страни, които също са големи производители на вино, производството ще намалее с 7-9%. Изключение прави Аржентина, където производството ще се увеличи с близо 33%. Също така, се очаква ръст на производството на вино и в Чили.

Експертите отбелязват, че тези тенденции ще доведат до значително увеличаване на цените на виното в света.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!