Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Куркума - източник на естествени антиоксиданти

КуркумаКуркумата (Curcuma longa) е тревисто растение от семейство Джинджифилови (Zingiberaceae).

Ключът към правилното използване на куркума е, че в Южна Азия хората не възприемат познатите ни малки опаковки с подправки. Те измерват необходимото количество със специална лъжица или дори с мерителна чашка. Подправките са в основата на тяхната хранителна пирамида, както зърнените култури са в основата на нашето хранене. Изключително умелото използване на голям брой подправки е в основата на почти всяко ястие. Така например, доброто къри не изгаря изведнъж със своята острота, а тя постепенно се увеличава от лека до изгаряща и постигането на такъв вкус е доста трудно. За постигане на желания резултат и използването на полезните свойства на куркумата в своя полза, ние трябва напълно да овладеем изкуството на използване на подправки.

Вкус и мирис на куркумата

Куркумата не е остра, тя има лек вкус и напомня на пипер и слабо на ванилия. Освен приятен вкус куркумата е полезна за здравето.

Лечебни свойства на куркумата

Куркумата се използва и за медицински цели и това е най-привлекателната й страна.

Едва през последните години учените започнаха да признават лечебните свойства на куркумата. След статията „Традиционна индийска подправка носи надежда”, публикувана в The Wall Street Journal през 2005 г., избухна изключителна изследователска дейност около куркумина (куркумин е основната активна съставка, влизаща в състава на куркума). Националната библиотека по медицина на САЩ е доказала, че миналата година са били публикувани 256 статии по темата полезни свойства на куркумина.

Куркумата е полезна при следните заболявания:

  • различни форми на гастрит;
  • проблеми с черния дроб (за момента тези свойства са в процес на активно проучване);
  • увеличава ефективността на лечението на рак на кожата чрез прякото прилагане на увредената зона;
  • лечение на акне;
  • възпалителни процеси, причинени от остеоартрит;
  • заболявания на сърдечно-съдовата система.

Куркума ефективно разлага мазнините в храносмилателната система, с което съществено облекчава процесът на храносмилане. Освен това беше доказано, че тя има положително въздействие върху стомашно-чревния тракт, при стрес или употреба на алкохол, отстранявайки неговото негативно въздействие.

Полезни свойства на куркумата

  • Куркумата помага на имунната система да се бори стреса;
  • Поддържа здравето на цялата скелетна система (кости и стави);
  • Поддържа нивото на холестерол в нормалните граници и предотвратява образуването на кръвни съсиреци;
  • Има антиоксидантни свойства;
  • Някои лабораторни експерименти показват, че куркуминът може да забави размножаването на вируса на СПИН.

Куркуминът е източник на естествени антиоксиданти

Необходимо е отделно да се разгледат антиоксидантните свойства на куркумина. Източникът на антиоксиданти в куркумата са куркуминоидите (куркумин, деметоксикуркумин, бис-деметоксикуркумин). Куркуминоидите са източник на антиоксиданти, които са:

  • 5-8 пъти по-силни от витамини Е и С;
  • 3 пъти по-силни от гроздовите семена или екстракт от борова кора;
  • достатъчно силни, за отстраняване на хидроксилни радикали, които се смятат за най-реактивните окислители.

Антиоксидантите са защита на номер 1 срещу свободните радикали. Те потенциално помагат за забавяне на признаците на стареене. Окисляването на свободни радикали може да увреди клетките и ДНК, влияещи на процеса на стареене, който всички ние мечтаем да спрем.

Антиоксидантите са важни също така за:

  • подобряване на паметта;
  • поддържането на здраво сърце;
  • подобряване на имунитета.

Тъй като куркумата има антиоксидантни свойства, тя е напълно подходяща и като средство за грижа за кожата.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!