Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Нова Зеландия - лидер сред износителите на сухо мляко

сухо млякоСветовният пазар на мляко на прах се разраства постоянно. През 2009 г. в света са произведени 7,7 милиона тона сухо мляко. Делът на страните от ЕС от общото световно производство на мляко на прах е 23,6%, дела на Нова Зеландия е 14,5%, 14% - на Китай и 10,5% - на САЩ.

ЕС и Китай са водещи не само по отношение на производството, но и на консумацията на сухо мляко.

През 2009 г. млечната индустрия се развива бързо в Азия, Латинска Америка, а също и в САЩ и Нова Зеландия. Максимален ръст на пазара на сухо мляко е отчетен в Уругвай: обемът на продажбите там се увеличи с 40% в сравнение с 2008 г. В Малайзия са произведени 37% повече мляко, отколкото през предходната година. Увеличава се и производство в Иран и Нова Зеландия, пазарният ръст спрямо предходната година е 23% и 24,5% съответно.

През 2009 г. продажбите на обезмаслено мляко на прах в света се увеличават с 5,7% в сравнение с предходната година и достигат 3,6 милиона тона. В същото време продажбите на сухо пълномаслено мляко намаляват с 5,8% до 4,1 млн. тона.

Лидер сред износителите на мляко на прах е Нова Зеландия. Нейният дял в износа на сухи млечни продукти е 33%. Второто място се заема от Европейския съюз, с дял от световния износ - 21,4%. Австралия също е един от големите износители в света на сухи млечни продукти. През 2009 г. износът на сухо мляко от Австралия нарасна с 36% в сравнение с 2008 г. и достигна 278 300 тона. Делът на австралийския износ на световния пазар е в размер на около 9%. Факторите, които допринасят за растежа на износа на Австралия на мляко на прах са ниското ниво на запасите в страните от ЕС и повишеното търсенето на тези продукти в Близкия изток и Китай.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!