Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Кастрацията на прасета в ЕС ще бъде забранена от 2018 година

прасетаОтрасловите сдружения на фермерите и фирмите от хранителната промишленост на Европейския съюз постигнаха съгласие с Организациите за защита на животните за премахване на кастрацията на прасетата от 1 януари 2018 година.

Въвеждането в действие на забраната на кастрацията на прасета е предизвикано от необходимостта за защита на животните, по-специално на малките прасенца, които в ранна възраст се кастрират за предотвратяване на неприятни миризми и ниско качество на месото, добито от тяхното клане. Следва да се отбележи, че с въвеждането на забраната на кастрация на прасетата в ЕС следва да бъдат разработени средства за бързото премахване на миризмата в кланиците. Действащата практика по недопускане на месо с неприятна миризма в магазините на ЕС е в кланиците да се използва „електронен нос”, който следи тези части от трупа, които са неприятен мирис да бъдат отделени. В близко бъдеще с проблемите с мириса ще се „борят” с други методи.

Немските, холандските, френските, датските фермери и браншовите организации заедно с Европейската група за защита на животните одобриха решението от 2018 година фермерите да полагат подходящи грижи за свинете с използването на определени методи на хранене и добро отношение към животните. Освен това ще бъдат въведени съответните инструменти за оценка и измерване на миризмата на свинското месо. Също така ще се намали агресивното и сексуалното поведение на свинете по време на отглеждане, транспортиране и преди клане. В междинните етапи, започвайки от 1-ви януари 2012 г, кастрацията на мъжки прасета на територията на ЕС трябва да се извършва само под упойка или с обезболяващи средства. За въвеждането това правило, държавите-членки на ЕС се водят от примера на Холандия и Германия, където от 2011 г. употребата на аналгетици при кастрация ще бъде задължителен критерий, според стандарта за качество QS. Прилагането на тази методика се обуславя от стратегията за ръст на броя на свинете за угояване. Например, един от най-големите концерни производители на месо в Германия - фирмата Tönnies - коли по 12-14000 свине на седмица. В Холандия още през следващата година 40% от мъжкото стадо свине ще бъдат оставяни за угояване.

Това, че постигането на определени стандарти за качество чрез подходящи практики на хранене и отношението към животните е обещаващо - не е новина. Немските фермери използват при храненето картофено нишесте, което понижава съдържанието в мастната тъкан на скатол, отговорен за образуването на миризма.

Българските животновъди отглеждащи прасета също трябва да се присъединят към прогресивните методи на грижи за животните, ако планират да излязат със своите продукти на пазарите на ЕС.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!