Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Ултравиолетовите лъчи запазват ягодите

В хладилници с UV диоди ягодите се съхраняват два пъти по-дълго.

ягоди Департаментът по селското стопанство на САЩ (USDA) е предприел мерки за разрешаване на проблема за съхраняването на ягодите. Учените са предложили на ведомството да се използват нискомощни източници на ултравиолетова светлина в хладилниците.

Ягодите се развалят бързо поради следните причини. Първо, те се берат почти напълно узрели. На второ място, ягодите са изложени на гъбични заболявания, поради което след два или три дни на съхранение на тъмно и влажно място (хладилник) те се покриват с мухъл.

Опитите за прилагането на UV излъчване за удължаване на срока на годност на продуктите вече са се провели. Опитът е показал, че използваните живачни лампи бързо изсушават плодовете и зеленчуците, а освен това живакът е силно токсичен. Някои съвременни хладилници имат вградени източници на ултравиолетово излъчване, което унищожава неприятните миризми. Новият метод, описан от учените, се основава на прилагането на UV диоди с ниска консумация на енергия.

Експериментите са били проведени при различни дължини на вълните и са дали обнадеждаващи резултати: срокът на съхранение на ягодите се е увеличил повече от два пъти - от 4 на 9 дни. Установило се е, че най-ефективните UV диоди са работещите в диапазона на средните вълни. Те позволяват да се запази свежестта на плодовете и предотвратяват гниенето на плодовете.

По време на експеримента ягодите практически не са променили цвета и са запазили хранителните си вещества.

Изследователите вече правят планове за комерсиализация на идеята. Предполага се, че интегрирането на UV светодиоди не изисква големи структурни промени в хладилниците. Благодарение на малката консумация на енергия, тяхната употреба не оказва влияние върху разхода на електроенергия.

Коментирай

1 Коментара

Даниел

Пълни глупости!!