Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Китай ще изчерпи ресурсите на световното селско стопанство

пшеницаВ следващите 10 години търсенето от Китай на чуждестранни селскостопански стоки ще се увеличи, прогнозира Организацията за международно сътрудничество и развитие (ОИСР) в своя годишен доклад за земеделието. Както отбелязва Financial Times, на Китай се отделя цяла глава, което се случва за първият път в историята на доклада.

До 2022 г. Китай ще купи два пъти повече чуждо фуражно зърно, отколкото в момента. Също ще удвои вноса на говеждо месо, докато вносът на соя ще се увеличи с 40%. Както се казва в доклада, да се изхрани бързо нарастващия Китай в условията на ограничени ресурси е сложна задача. Собствените ресурси на Китай, според изчисленията на ОИСР, не са достатъчни.

Влизането на Китай на световния пазар на селскостопански продукти е довело до увеличаване на сливанията и придобиванията в сектора. Не толкова отдавна, китайската компания Shuang обяви покупката на американския производител на свинско месо Smithfield за 7 млрд. долара, а агропромишлените компании Archer Daniels Midland и Marubeni през последната година са изразходвали 10 млрд. долара за инвестиции в австралийски и американски фирми, които доставят зърно в Китай.

В Китай бързо нарастващата средна класа води до промяна в навиците на потребителите, расте търсенето на месо. Това увеличава тежестта върху селскостопанския сектор, който се опитва да изхрани една пета от населението на света в условия на недостиг на обработваема земя и вода.

Ръстът на вноса на храни в Китай ще доведе до по-високи цени, особено на месото, рибата и биогоривата. Увеличението на търсенето ще се комбинира със забавяне на производството. До 2022 г. Китай, както предвижда ОИСР, ще стане най-големият потребител в света на свинско месо, изпреварвайки Европейския съюз.

Известният инвеститор Джим Роджърс отдавна прогнозира глобален недостиг на храна, поради който цените на храните ще „литнат в небесата”. На собствените си лекции той призовава студентите да изучават селскостопански науки и да купуват трактори.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!