Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Световният пазар на храни ще се насити - FAO

пшеница В периода 2013-2014 г. ще се получи насищане на пазара за хранителни продукти, по-специално със зърнени култури, се казва в новия доклад на FAO „Прогноза за храните”, публикуван на 13 юни.

Световният внос храни през 2013 г., според предварителни оценки ще достигне 1,09 трилиона долара, което е близо до нивото на миналата година, но с 13% под рекордното ниво от 2011 г., се казва в шестмесечния доклад за ситуацията на световните пазари на храни. Увеличението на вноса на рибни продукти и продукти от животновъдството се случва на фона на намалението на разходите за внос на повечето други храни, особено захар.

Ако прогнозата за богата реколта в най-слабо развитите страни, страните с ниски доходи и хранителният дефицит в страните в Африка на юг от Сахара се потвърди, те ще могат да намалят разходите си за внос.

В доклада се казва, че ако зърнената реколта в световен мащаб се увеличи до рекордните 2 460 милиона тона през 2013 г., цените на зърнените култури могат да намалеят, а пазарите ще станат по-балансирани, се казва в доклада „Прогноза за храните”.

Според последните прогнози се очаква по-устойчиво равновесие между търсенето и предлагането в световен мащаб през новия сезон за покупки в периода 2013-2014 г. След относително нестабилна ситуация и високите цени през 2012-2013 г. добрите прогнози за реколтата и вероятното увеличение на световните запаси може да осигури по-стабилна ситуация на пазарите и да доведе до отслабване на цените през новия сезон, се казва в доклада.

Прогнозираната рекордна зърнена реколта тази година ще бъде с 6,5% по-висока от нивото от миналата година, което се дължи главно на изобилието на глобалната реколта от пшеница и бързото възстановяване на производството на царевица в САЩ. Производството на ориз се очаква да нарасне през 2013 г., въпреки опасенията, че спадът в цените може да доведе до по-бавен растеж.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!