Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Продажбите на мляко и млечни продукти в Африка и Азия ще се увеличат

Продажбите на млечни продукти, според прогнозите на ФАО, ще нараснат с 1,9% в Африка и Азия. На тези два региона общо се падат 70% от световния пазар на млечни продукти, според анализаторите на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Цените на млечните продукти в глобален мащаб са показали силен ръст през първите четири месеца на 2013 г., особено през март и април. Въпреки, че цените са паднали още през май, те са останали на сравнително високи нива, значително по-високи отколкото година по-рано. Основната причина за скока на цените е резкия спад на производството на мляко в Нова Зеландия. Индексът на цените на ФАО от 259 пункта през април, доближавайки се към своя историческия връх регистриран в края на 2007 г., спадна до 250 пункта през май.

Отсъствието на съществено увеличение на производството на мляко в основните държави-износителки предполага, че доставките на международния пазар ще бъдат деликатно балансирани, поне до втората половина на 2013 г., което показва, че сегашните високи цени вероятно ще останат на същото ниво за още няколко месеца.

Световното производство на мляко през 2013 г. се очаква да нарасне с 2,2% до 784 милиона тона, т.е. темповете на растеж ще останат същите като през последните години. Очаква се на Азия, Латинска Америка и Карибския басейн да се падне голяма част от това увеличение, с ограничен ръст в останалите региони.

Търговията на млечни продукти се очаква да нарасне през 2013 г., макар че ограниченото предлагане се очаква да сдържа растежа. Вследствие на това, според прогнозите, търговията ще нарасне с 1,9%, в сравнение със средния показател от 7% през последните години. Азия ще остане основният пазар за млечни продукти, на който се падат около 54% от глобалния внос, а Африка ще остане с 16%.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!