Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Реколтата от пшеница в ЕС ще нарасне с 4,2% - COCERAL

Производството на пшеница в ЕС се очаква да нарасне с 4,2%, отбелязват представителите на сдружението COCERAL. Повишението на прогнозата се дължи на подобрените перспективи за реколтата в Испания и Черноморския регион, включително България и Румъния.

Фермерите в ЕС могат да съберат 130,7 млн. тона пшеница тази година, в сравнение с 125,4 млн. тона през сезон 2012. Прогнозата от март беше за производство в размер на 127,8 млн. тона.

Испания, най-големият вносител зърно в Европа, преживя една от най-дъждовните пролети от 1947 година насам. Валежите в периода от март до май бяха с 55% по-повече от нормалното. Дъждовете в Румъния и Унгария повишиха нивото на влажност на почвата след като миналогодишната суша нанесе щети на производството.

Метеорологичните условия в Европа са сравнително благоприятни. Повече дъжд се очаква в Испания и европейската част на Черно море, отбелязват на анализатори от Offre&Demande Agricole.

Производството на пшеница в Испания може да нарасне до 6,29 млн. тона в сравнение с 4,6 млн. тона. Мартенската оценка за реколтата беше по-висока, на ниво 5,11 млн. тона, според COCERAL.

Реколтата в Румъния може да нарасне до 6,83 млн. тона, срещу 5,48 млн. тона. Това надхвърля 6,14 милиона тона, прогнозирани преди три месеца. В същото време, производството в Унгария обещава да нарасне до 5,04 милиона тона от 3,93 милиона тона. В този случай, мартенската оценка беше за около 4,31 милиона тона. България би могла да събере 4,63 млн. тона пшеница срещу 4,38 милиона тона година по-рано.

Производството на пшеница във Франция, най-големият производител в ЕС, според оценки на експертите, ще падне до 35,7 милиона тона срещу миналогодишните 35,8 млн. тона. През март оценката за реколтата беше 35,9 милиона тона.

Германските фермери ще съберат 23,6 милиона тона пшеница, за разлика от 22,3 милиона тона през миналата година, според COCERAL.

Прогноза за реколтата в Полша, пострадала от измръзване през миналата година, е повишена с 136 000 тона до 9,2 млн. тона. През 2012 г. земеделските стопани са успели да съберат 8,37 млн. тона.

В Обединеното кралство, производството може да падне до 11,8 милиона тона в сравнение с 13,3 млн. тона. Това е по-малко от прогнозата от март, която беше за 12 млн. тона. Основната причина за корекцията на прогнозите е съкращаването на обработваемите площи и намаляването на перспективите за реколтата.

Прогнозата на COCERAL включва данни за Хърватия, която е 28-ия член на ЕС от 1 юли. Производство там може да достигне 907 000 тона в сравнение с 744 000 тона година по-рано.

Според прогнозите на Copa-Cogeca, производството на пшеница в ЕС ще се повиши с 3,2%, до 126,9 милиона тона, в сравнение с 122,9 милиона тона година по-рано. Това се дължи на ръста в производството в Германия, Испания, България, Румъния и Унгария. Реколтата във Франция, според експертите, ще намалее до 35 милиона тона.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!