Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Rabobank: Цените млякото постепенно ще падат

млякоRabobank, която повиши своята прогнозата за цените на всички млечни продукти с изключение на маслото в САЩ прогнозира, че цените ще намаляват през втората половина на 2013 г., тъй като по-високите цени са довели до известен спад в търсенето на развиващите се пазари, а купувачите изчакват началото на сезона на производството в южното полукълбо.

В Нова Зеландия, производството на мляко обикновено достига максимума си през октомври, след постъпването на кравите в пасищата.

Някои анализатори вече са прогнозирали силен старт на производство през тази година, след като дъждовете съживиха пасищата след сушата в началото на 2013 г., а Fonterra обеща да увеличи цените на млякото за земеделските производители.

Въпреки това Rabobank предупреди, че „тези, които са очаквали активното начало на производството в Нова Зеландия вероятно ще бъдат разочаровани.”

Млечните стада са се оказали само малко повече спрямо година по-рано, поради увеличаването на бракуваните глави в следствие на сушата. Освен това, опасенията относно стабилността на доставките на фуражи в Нова Зеландия след сушата води до това производителите да очакват скъп внос.

В Нова Зеландия производството на мляко ще се увеличи само с 1% на годишна база, като износът вероятно „ще бъде значително по-нисък от предходните години”, поради намаляването на запасите от млечни продукти, според Rabobank.

Доставките на млечни продукти от Нова Зеландия са нараснали с 11% на годишна база за първите четири месеца на 2013 г., период, през който производството на мляко е намаляло с 11%, според данни на промишлената група DCanz.

Не следва да се очакват увеличение на предлагането от други големи страни производителки. Производството на мляко в Европейския съюз, което пострада от „лошите условия” в първата половина на 2013 г., включително и студената пролет, високите цени на фуражите и наводненията в Централна Европа, се очаква да бъде едва около 1% през втората половина на годината.

„Подобряване на времето и ценовите стимули, а дори и обещанието за по-ниски цени на фуражите ще дойдат твърде късно, за да се правят фундаментални промени в европейското производство на млечни продукти през този сезон” - съобщава Rabobank.

При по-малките запаси износът на мляко от ЕС ще намалее през втората половина на 2013 г.

Австралийското производството на мляко, което пострада от лошото време, също ще нарасне с едва 1% в периода юли-декември на текущата година, както и производството в САЩ, макар че тук спада в търсенето ще освободи допълнителни количества за износ.

„САЩ вероятно да бъде единственият експортен регион, който ще бъде в състояние да предложи увеличение на предлагането на млечни продукти на световния пазар, и тъй като производството ще расте по-бързо, отколкото нуждите на местния пазар това ще намали цените и ще ги направи по-привлекателни за международните пазари”, - се казва в доклада на Rabobank.

Перспективите за 2014

Перспективи за доставките изглеждат по-оптимистични в първата половина на 2014 г., като се има предвид благоприятната метеорологична обстановка, прогнозата за очаквания ръст на производството на мляко в Нова Зеландия с 12% в сравнение с нивото през 2013 г., увеличението на производството в Австралия, ЕС и САЩ, както и в Аржентина и Бразилия.

Износът на млечни продукти може да се увеличи с 13% на годишна база за периода януари-юни следващата година.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!