Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Глобален рейтинг на износителите на пшеница - юлски доклад на USDA

пшеницаМинистерството на земеделието на САЩ (USDA) публикува поредната си прогноза за световния пазар на пшеница през 2013/2014 маркетингова година. Ключовата тенденция, която се проследява в доклада от юли е значимото повишаване на капацитета на световния пазар. Поради лошата реколта и рязкото увеличаване на капацитета за внос в Китай, експортните възможности в редица големи доставчици също са значително ревизирани нагоре. Освен това, значително е повишена оценката за производството на пшеница в САЩ и Европейския съюз, което също се е отразило на конюнктурата на пазара.

Според първата прогноза на USDA, световното производството на пшеница за 2013/14 пазарна година се очаква да достигне 697,798 млн. тона, което е с 2,742 млн. тона повече от прогнозата през юни. Прогнозираните световни временни запаси от пшеница в същото време за следващия сезон са намалени с 8,738 милиона тона - до 172,378 милиона тона.

Прогнозираният обем на търговия с пшеница в световен мащаб за следващия сезон в сравнение с майската прогноза е увеличен с 0,43 милиона тона до 143,38 млн. тона.

Прогнозираните експортни показатели на най-големите износители на пшеница според доклада на USDA от 12 юни 2013 г. са:

1. САЩ през следващия сезон ще запази лидерската си позиция в глобалната класация на износителите на пшеница. В сравнение с майската оценка прогнозираният износ е увеличен с 3 милиона тона до 29,5 милиона тона.

2. Европейският съюз съществено е подобрил перспективите, издигайки се в класацията над Канада. Той ще изнесе 20 милиона тона пшеница, което е с 1,5 милиона тона повече от юнската прогноза.

3. Канада слиза на трето място в класацията с прогнозни показатели от 19,5 млн. тона, което е с 0,5 милиона тона повече спрямо майската оценка.

4. Австралия сега е след Канада и ще изнесе, според прогнозата, 19 милиона тона пшеница, което с 2 милиона тона превишава прогнозата от юни.

5. Русия е запазила прогнозата за износ на 17 млн. тона.

6. Украйна също е без промяна в прогнозата. Както се очакваше износът на пшеница ще бъде 8 милиона тона.

7. Индия се е придвижила още по-надолу в класацията, загубвайки 1 млн. тона от експортния си потенциал - сега прогнозата е за 7 милиона тона.

8. Казахстан е загубил 0,5 милиона тона от очаквания износ и вече е в състояние да достави на световните стокови пазари само 7 милиона тона.

9. Аржентина, чиято прогноза е намаляла с 0,5 млн. тона, ще изнесе 6 милиона тона пшеница.

10. Турция, която по-рано не фигурираше в класирането, ще достави на световните пазари 3,2 млн. тона.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!