Смъртността на пчелите е глобален феномен

кошериМистериозното изчезване на пчелите не намира конкретно обяснение, ясно е само едно - това явление придобива глобален мащаб. До този извод са стигнали авторите на доклада, посветен на масовата гибел на тези насекоми опрашители, който е поръчан от Програмата на ООН за околната среда (UNEP). Изучавайки редица фактори, които са превърнали планетата в свят, враждебен към пчелите, учените призовават човечеството да промени отношението си и да спре да реже клона, на който се държи продоволствената сигурност на милиарди хора по света.

Майката природа е дала на човека уникален механизъм за опрашване на почти всички селскостопански и диви цъфтящи растения - пчелата. Малцина се осмеляват да мерят сили с този малък работохолик. Учените са изчислили, че средно семейство от 30 000 пчели за един ден посещава 2 милиона цветове. По-скоро са посещавали. Напоследък армията на пчелите-работнички просто изчезва пред очите ни, отбелязва проф. Петър Нойман от швейцарския център за изследване на пчелите: „Броят на пчелните колонии в Европа е намалял през последните 20 години. Точно същата тенденция се наблюдава в САЩ, където броят на пчелните семейства постоянно намалява от средата на миналия век до наши дни.”

И това не е просто намаляване на броя на пчелите. Ние говорим за масово изчезване на пчелите-работнички от кошерите. Този феномен е описан за първи път от пчеларите в САЩ през 2006 г., а по-късно става известен като „синдром на масовата смърт на колониите”. Това е, когато пчелите-работнички - гръбнакът на пчелното семейството – един ден завинаги напускат родния си кошер и никога повече не се въръщат. Учените твърдят, че напускайки семейството, пчелите една по една умират. Проф. Нойман е склонен да обвинява човека и неговото неумело управление на екосистемите: „Основните фактори, причиняващи упадък в пчеларството в Европа и Съединените щати са социално-икономически. Бих искал да дам пример. След падането на Берлинската стена и разпадането на ГДР броят на пчелните колонии в Германия е намалял със 75%.”

Преследващи повишаване на добивите, фермери активно използват химикали. В Европа и САЩ скокът на интереса към пестицидите и инсектицидите е от 50-60-те години на миналия век. Точно по това време внимателните пчелари са забелязали промяна в поведението на опрашващите насекоми. Но, както изглежда, не му придават голямо значение, тъй като ползите от увеличаването на селскостопанската производителност значително надвишават така наречените производствени разходи. Днес, развитите страни са се отказали от някои видове токсични химикали, но има и други рискови фактори, които заплашват пчелните семейства, казва Петер Нойман:

„От една страна, това са храненето и пестицидите, а от друга – патогенните микроорганизми, акарите, гъбичките, вирусите и бактериите. Всичко това води до отслабване на имунната система на пчелите и води до колапс на пчелните колонии.”

През последните години, пчелите наистина са започнали много да боледуват. Една от най-смъртоносните болести, която изтребва пчелите на цял кошер, се нарича вароатоза. Тя се пренася от насекоми, от които е почти невъзможно да се премахнат:

„Този активен паразит е кърлежа Вароа. Той е опасен, защото изсмуква всички жизнени сокове на пчелите. Това е най-разпространената болест по пчелите, която причинява много неприятности на пчеларите, тъй като е много трудно да се отърват от тези акари, а лечението и грижите за отслабените пчели отнема много време и рядко води до желаните резултати.”

Ето защо фермерите предпочитат да не губят време и пари и продължават бизнеса както обикновено, оплаква се Петер Нойман:

„Пчеларите превозват кошерите на дълги разстояния. Например, в Съединените щати кошерите може да се транспортират от Флорида до Калифорния, за да опрашват селскостопанските култури. Тези дълги пътувания подлагат пчелите на огромен стрес.”

Човечеството не трябва да разчита на факта, че през 21 век технологичното развитие ще му позволи да стане независимо от природата, подчертават авторите на доклада на UNEP. Начинът, по който хората се обръщат към природните богатства до голяма степен ще определи тяхното общо бъдеще, каза Петер Нойман:

„Никоя страна в света не е в състояние сама да се справи с проблема с изчезването на пчелите, в това няма съмнение. Отговорът на едно толкова сложно и многопластово предизвикателство трябва да се превърне в глобална мрежа, която ще мобилизира международните и национални подходи и ще предложи цялостна стратегия за предотвратяване на изчезването на пчелните колонии.”

Коментирай

5 Коментара

генен инженер

Кочо, много здраве да имаш относно ГМО-вредност - като човек работил дълги години точно това, съм много по-наясно от болшинството хора през какви тестове минава една ГМО линия преди дори да излезе от стерилна култивация, и цялата кал по въпроса е на принципа \"една жена каза...\" ... друг е въпроса, че понякога такива линии са нечуствителни към хербициди, и фермерите \"щедро ръсят\" с такива за да елиминират плевелите, а така ХЕРБИЦИДИТЕ/ФУНГИЦИДИТЕ биха могли да бъдат опасни за пчелите, не самите ГМО растения!!!

Стаматов

А какво ще кажете за ветрогенераторите, разположени на огромни територии?Там мравки няма,камо ли пчели\n

Кочо

ГМО-културите са причина за масовото изчезване на пчелите.А напускайки кошера,за да се спасят от тези\n култури, пчелите умират.

Иван

\"Нещата не опират толкова до акарите ,колкото до електромагнитните лъчения\"\nдимилов го е казал, те го знаят, ама кой чува .............??????? пари, пари, пари прим..................

dimilov

Когато попитали пророчицата Ванга кога ще дойде краят на света,тя казала ,че първо ще измрат пчелите,после и ние -хората.Нещата не опират толкова до акарите ,колкото до електромагнитните лъчения на мобилните оператори,които силно смущават нормалната ориентация на пчелите и намирането на прашец,чрез което става \"естественото\"опрашване.Така,че светът явно съзнателно и с наркотична зависимост от комуникациите ,върви към своята гибел.