Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Инфекциозна жълтеница по краставици, пъпеши, салати, декоративна кратуна, тютюн и магданоз

Инфекциозна жълтеница по краставици, пъпеши, салати, декоративна кратуна, тютюн, магданоз - Beet pseudo-yellows virus (BPYV)

Това е сравнително ново за нашата страна заболяване, главно по оранжерийните краставици, което може да намали добива с над 40-50%.

Симптоми при болестта инфекциозна жълтеница по краставици, пъпеши, салати, декоративна кратуна, тютюн, магданоз

По листата на растенията се появяват хлоротични петна, които започват обикновено откъм дръжката и постепенно обхващат цялата петура, без да засягат нерватурата. Понякога изжълтяването е секторно и обхваща участъци от едната половина на листа. При по-напреднала фаза заразените листа стават жълтобели със завити надолу краища, но твърди и при пипане се накъсват лесно.

Причинител на инфекциозна жълтеница

Причинител е Beet pseudo-yellows virus (BPYV), вирус на псевдожълтеницата по захарно цвекло, открит от Duffus през 1965 г. У нас за първи път е съобщен през 1983 г. Вирусът се пренася от оранжерийната белокрилка (Trialeurodes vaporariorum Westw), която след хранене от болно растение задържа вируса до 6 дни. Механически, със сок от болно растение, патогенът се пренася трудно. Инкубационният период е около два месеца. Освен краставици, вирусът напада още и пъпеши, салати, декоративна кратуна, тютюн, магданоз, глухарче, овчарска торбичка, червено и черно куче грозде, различни видове лобода и други култури от различни семейства: Chenopodiaceae, Cucurbitaceae, Compostае, Solanaceae, Scrophulariaceae. Най-чувствително индикаторно растение е Nicotiana clevelandii.

Борба с инфекциозната жълтеница

Борбата с инфекциозната жълтеница е насочена е главно към унищожаване на белокрилката, като се използват подходящи инсектициди, поставяне на лепливи уловки и др.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!