Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Родни производители реализират реколтата си от праскови главно в Румъния

Производителите на праскови от Сливен и региона реализират продукцията си основно към Констанца и Букурещ в Румъния. Това каза председателят на Сдружение „Българска праскова” Коста Петров за Фокус. 
 
Малки количества са изнесени и към Полша, Петербург и Виена. Към Гърция са транспортирани праскови за преработка. Според Петров обаче логистиката на италианските производители е много по–добра и бърза, което затруднява българските производители при износа за западните пазари. 
 
„С тази организираност, която имаме в момента е изключително трудно да изнасяме продукцията си към традиционно силни пазари като Франция, Германия, Англия, Холандия, Белгия или Прибалтика. Това са хубави и скъпи пазари, но се търсят големи количества и много добро качество, а ние ги нямаме“, коментира Петров. 
 
За да се покрият тези пазари е необходимо значително увеличение на количествата, които се произвеждат, да се създадат бази за обработка и съхранение. Според Коста Петров страната ни има перспектива за производство и износ на праскови, сливи, череши, но е необходима държавна подкрепа за организирането на износа. 
 
„Ние можем да изнасяме към северните държави, но при условие, че не сме организирани и не си търсим пазарите никой не ни е виновен. Има държави като Полша, тези от Прибалтика, които също биха купували наши оранжерийни култури. За да правим добър износ обаче от нас се изисква по–добра организираност, по–добра логистика, добро проучване на пазара и малко повече професионализъм. Българският земеделски производител трябва наистина да проучи къде и какво се търси. Аз апелирам към своите колеги, които създават нови овощни или зеленчукови градини нека се интересуват от това какво иска пазарът. Нека се съобразяваме с негово величество пазара, защото той ни диктува какво да сеем, а не да разчитаме на това какво сме чули от нашите прародители“, коментира Коста Петров.

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!