Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

По данни на МЗХ около 160 млн. литра вино ще бъдат произведени тази година

Около 160 млн. литра вино ще бъде произведено тази година в страната. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официалното откриване на гроздоберната кампания в село Устина, Община Родопи, Област Пловдив. Началото на гроздобера бе даден на лозовия масив на Винарска изба "Вила Юстина", на който присъства и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Министър Танева изтъкна, че както и при други сектори в земеделието, 2016 година се очертава да бъде добра и за производителите на грозде. 
 
„Очакваните добиви грозде тази година ще са по-високи от  тези през 2015 година. Надяваме се количеството произведено вино да достигне и надмине миналогодишното“, каза още тя. По думите й,  към момента качествените показатели на гроздето през 2016 г. са добри, както всяка предходна година, с изключение на 2014 г., която беше лоша за сектор „Лозарство и винарство“ в световен мащаб. „Секторът показва, че България може да произвежда добро грозде, да прави добро вино и да го изнася на добри пазари“, заяви Десислава Танева.
 
Министърът на земеделието и храните допълни, че според прогнозните данни страната ни ще изнесе около 60 млн. литра вино за чуждестранни пазари. „Трите най-големи пазара за износ на български вина са Русия, Китай и Великобритания“, подчерта Танева. Тя съобщи, че всяка година се наблюдава и увеличение при новите лозови насаждения , като тази година се очаква да се засадят нови 680 хектара. „ Нови 19 изби са в процес на изграждане, а в момента действащите в страната са 263.  Независимо от всички трудности, с които се сблъсква българският земеделски производител, отчитаме възходящ тренд и при броя на операторите и производителите на вино“, добави още Десислава Танева. 

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!