Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Танева: Подпомагането на тютюнопроизводството в ЕС по регламент е вече недопустимо

Все още има около 10% от произведения у нас тютюн през миналата година, който не е платен. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева днес в Пловдив, предаде Фокус.
 
„Наистина, сектор Тютюн е в противовес на всичко останало, в което имахме ръст миналата година. Тук трябва да се каже, че подпомагането на тютюнопроизводството в ЕС по регламент вече е недопустимо”, заяви министър Танева. 
 
По думите ѝ именно заради това с тютюн следва да останат да се занимават само тези, които могат да го произвеждат при добри за операторите и за износителите условия и качества. 
 
Министърът поясни, че в момента българското правителство предлага преходна национална помощ на тютюнопроизводителите и тя е за преструктуриране в други отрасли. Голяма част от производителите на тютюн вече са се преструктурирали. 
 
„Държавата, за съжаление, няма инструмент и механизъм, по който да изплати това количество тютюн, което не е платено от оператора”, каза още Десислава Танева.
 
Правителството провежда разговори с оператора, който не е платил договорения тютюн и това, което единствено може да направи, е да му бъде отнет лиценза.
 
„Но това означава още един оператор по-малко”, добави тя. В момента операторите, които се занимават с изкупуване на тютюн у нас, са осем.

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!