Ясни са ставките по преходната национална помощ за тютюна

Справедливо разпределение на средствата по преходната национална помощ за тютюн Кампания 2016 - това е желанието на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Искаме разпределение на сумите, така че да са удовлетворени максимално голям брой тютюнопроизводители.” Това заяви служебният министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков на проведения Консултативен съвет по тютюна.
 
Представителите на тютюневия сектор гласуваха с мнозинство за предложената от МЗХ схема, която предвижда изплащане на ставка от 2,55 лв. за килограм изкупен тютюн от сортова група „Басми”, ако изкупеното количество е до 1000 кг. При количество от 1000 до 2000 кг ставката е 2,48 лв. на килограм, а при изкупен над 2000 кг тютюн, ставката е 1,65 лв. За сортова група „Каба Кулак” ставката е 1,30 лв., за „Бърлей” ставката е 0,95 лв. и сорт „Виржиния” е 0,75 лв.
 
Общият брой заявители на помощта са 34 430 за сортова група „Басми”, 6185 за група „Каба Кулак”, 1 358 за група „Бърлей” и 70 за група „Виржиния”.
 
 
По-рано днес Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) коментира за Фермер.БГ, че изплащането на субсидията ще бъде в седмицата 17-21 април 2017 г.
 
На заседанието бяха представени и Правила за организацията и дейността на Консултативния съвет по тютюна, одобрени със заповед на министъра на земеделието и храните. С тях съветът се утвърждава като постоянно действащ консултативен орган към министъра. Членовете на съвета имат равни права при изготвяне на становища, предложения по проекти на закони и подзаконови нормативни актове, както и подготовка на проекти за решения, отнасящи се за сектор „Тютюн”. 
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!