Умна почва помага за отглеждане на плодове и зеленчуци без торене

Едва ли някой фермер в наши дни може да си позволи да отглежда зеленчуци и плодове без употребата на торове. Добрата новина е, че съвременната наука не тъпче на едно място. Млад учен от Московския държавен университет (МГУ) се е наел да разреши наболелия въпрос, пише agro.ru.

5 неща, които трябва да знаете за бъдещето на селското стопанство

Не всички руски региони са богати на черноземни почви, а на всички селскостопански производители им се иска да произвеждат качествена продукция. Биотехнолози са успели да създадат устойчива екосистема, която не само осигурява пълноценно подхранване на зеленчуците, но и сама настройва режима на растеж.

Тази екосистема е проектът „Ноосфера“. Учените са разработили уникална технология, която автоматизира процеса на отглеждане, който освен това може да се управлява дистанционно.


Снимки: agro.ru

Тя позволява още да се отглеждат екологично чисти продукти непосредственото до мястото на потребление и повишаване на печалбите на агропроизводителя над 2 пъти на всеки 1 кв. метър.

„Ноосферата“ е проект за създаване на устойчив и екологичен субстрат за отглеждане на органични хранителни продукти, обяснява ученият Кирил Бодров.

Той обяснява, че същността му се изразява в конструирането на почвена структура, която напълно удовлетворява потребностите на Международната федерация на движенията за органично земеделие (IFOAM). Чрез добавянето на допълнителни природни компоненти става възможно отглеждането на плодове и зеленчуци, без нуждата от използване на синтетични торове. По този начин се увеличава и срокът на експлоатация на субстрата до 4 години.Почвената конструкция и всички специфични добавки са напълно натурални и не съдържат синтетични химични смеси. Поради това отглежданата продукция е полезна и вкусна, без в нея да са натрупани вредни и токсични вещества.

Допълнително преимущество на проекта „Ноосфера“ е автоматизацията на процеса на отглеждане на различни растения в разработвания субстрат.

Тя представлява проверена във времето и практиката периодичност на добавяне на хранителен разтвор и вода, периодичност на промените в интензивността на осветяването, вентилируемостта и т.н.

Избраните оптимални режими се програмират във вид на алгоритми и впоследствие системата е способна да работи автоматично, осигурявайки всичко необходимо за оптималното развитие на културите. Така се постига максимална биопродуктивност.Още една особеност на проекта е, че субстратът със специфични добавки може да бъде преработен и използван повторно.

Руският учен допълва, че в перспектива се работи за това, основната задача на субстрата да бъде повишаване на добивите. На този етап вече са налице първите хипотези, които в близко бъдеще ще бъдат тествани и доработени на практика.

Кирил Бодров планира още да създаде концепция за оранжерии за отглеждане на различни растения у дома и в офиса, които ще бъдат напълно автоматизирани и хората няма да се налага да ги поливат или да полагат друг тип грижи.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!