Първата страна в света, която се отказа да отглежда зърнени култури

Саудитска Арабия стана първата страна в света, която напълно се отказа от отглеждането на зърнени култури на собствена територия, съобщава islam-today.ru.

Износът на зърно от порта във Варна е с ръст от 10,5%

Още преди 20 години в Кралство Саудитска Арабия се отглеждаха такива обеми зърнени култури, които да са достатъчни не само за изхранването на собственото си население, но и за това на Кувейт ОАЕ, Бахрейн, Катар и т.н.

През 1992 г. например Саудитска Арабия произведе 4,1 милиона тона пшеница и бе един от най-големите износители на световния пазар.

Това се дължи на факта, че през 80-те и 90-те години на 20 в. на територията на саудитските пустини бяха разпространени т.нар. „кръгови ферми“, снабдени със система за напояване.

Гледани от въздуха те наподобяваха зелени петна на фона на сивото море от пясък. С развитието на нефтодобива тези ферми практически изчезнаха.През 2016 г. почти цялата пшеница в страната е вносна.

Днес Кралството представлява най-големият вносител на ечемик, който местните жители използват като фураж за камилите.

Саудитска Арабия влиза в топ 15 на вносителите на ред други култури, а в частност купува зърно от Канада, Германия, Литва и Латвия.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!