Най-голямата млечна ферма в Европа ще отвори врати в Испания

Испанският млечен кооператив Valle de Odieta ще строи най-голямата ферма в Европа. В нея ще се отглеждат 20 000 крави. Тя ще се намира близо до село Новеркас, провинция Сория, съобщава The DairyNews, позовавайки се на agriland.ie.

26 ферми, които печелят добре от туристи

Съгласно данните на местните власти отварянето на комплекса ще осигури работни места за 250-300 души.

Инвеститорът има намерение да вложи около 95 милиона евро в новата ферма. Тя ще обхваща 3000 ха земя, като 150 ха от тях ще се използват за жилищни помещения и заслони за животни.

Проектът, отбелязва изданието, получава нееднозначна реакция от страна на обществото и местния селскостопански съюз UPA-COAG. Според някои начинанието е вредно за другите фермери в региона.UPA-COAG също така започна да ходатайства за прекратяването на строителството на млечната ферма с доводите, че новият комплекс ще унищожи 432 семейни ферми в района.

Властите на свой ред отбелязват, че в провинция Сория в момента няма много ферми, което се наблюдава отслабване на интереса към фермерството.

Трябва да приветстваме инвестициите, които създават работни места, отбелязват представители на местната власт.

Едно от основните препятствия, с които компанията-инвеститор предстои да се пребори, е свързано с въздействието върху околната среда.Прогнозите сочат, че в млечната ферма ще се отглеждат приблизително толкова млечни крави, колкото има в момента в провинция Навара – малко над 25 000.

Окачва се, че фермата ще произвежда 28% от общия обем мляко, който се произвежда понастоящем в Кастилия и Леон.


© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!