Тревога за посевите заради студа

Студеното време от части промени плановете на фермерите. Рязкото падане на температурите води до стрес при различните култури, а голяма част от плодовете в различните райони на страната измръзват в много ранна фаза. 
 
 
„Силно обезпокоена съм за това какво ни предстои през тази кампания, защото от 25 март до сега, на различни места в България има слана почти през ден, а е нужен огромен ресурс, за да се опазят насажденията ни. По данни на нашия съюз от 25 март до момента между седем и десет пъти е имало минусови температури рано сутрин, придружени и от слани. Това ще се отрази много лошо на реколтата, дори на места може и да няма никаква, но това е индивидуално за различните райони“, коментира Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията на овощарите в България за Фермер.БГ.
 
 
Според проучването на асоциацията най-засегнати са районите на Бургас, Айтос, Карнобат, Стара Загора у Казанлък. 
 
„Доколкото аз знам, в Пловдив и Североизточна България няма такива проблеми. Въпреки това променливото време ще доведе до големи загуби в реколтата. Плодовете измръзват в много ранна фаза или дори още на фаза цъфтеж, преди да се е образувал плод. Утре сутрин, както и в събота сутринта, се очакват отново слани на много места в страната. Към днешна дата на много места в България прасковите прецъфтяват, а това е много чувствителна фаза за тях, черешите също все още са в цъфтеж и те са много чувствителни на студове и слани“, допълни още тя.
 
 
Зърнопроизводителите също са обезпокоени от резките промени в температурите през последните дни.
 
„Есенно време има постепенно застудяване и тогава говорим за каляване на културите. Сега от 24 градуса, както беше миналата седмица в Пловдивско, сега е 0. Няма го закаляването, а това е стрес за която и да е култура. Този стрес няма начин да не се отрази негативно. Доколко и как, не знаем“, обясни Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за Фермер.БГ.
 
 
За сметка на това някои от зеленчукопроизводителите ги спасява по-късното излизане на полето.
 
„За момента нямаме още нищо на полето. Имаме 420 дка грах, на който ще му е малко трудно да поникне в това време и 210 дка леща, която не се знае дали ще оцелее. За момента вегетационно растенията се развиват добре, но се надяваме да не падат слани. Времето за момента не е толкова лошо, дори дъждът беше полезен за някои култури“, каза Стоян Динов, зеленчукопроизводител за Фермер.БГ.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!