5 съвета, когато подхранвате царевицата с азот

Ако тази година планирате да съберете щедра реколта царевица, важно е да й осигурите добро подхранване в течение на целия период на вегетация. Един от най-ефикасните начини е като вложите оптимално количество азот като част от системния подход на отглеждане. Това съветва полевият агроном Кен Фери от американското издание Farm Journal, пише propozitsiya.com.

Нови инструменти и приложения в помощ на фермерите

Азотът работи при царевицата, както горивото в транспортното средство. Той й осигурява растеж от поникване до узряване.

Дефицитът на азот във всеки един от стадиите на развитие може да забави или да прекрати развитието, сочи опитът на експерта.Царевицата
, която изпитва дефицит на азот в началото на вегетацията, губи потенциала си за продуктивност. В стадия на съзряване той пък води до влошаване на реколтата, която вече се е формирала, допълва Фери.

Мащабно изследване на университета в щата Айова показва, че царевицата има нужда от най-много азот в периода на максимален растеж, който се наблюдава между 9-ия и 18-ия стадий на същинските листа.

Обемът от азот, формата му и оптималното време за подхранване са различни при всяко стопанство и дори всяка година.

Съвкупността от агрономически практики Фери нарича системен подход, който се разработва с цел минимизиране на рисковете и използване на всички възможности за повишавате на реколтата.Според Фери най-голямо влияние върху усвояването на азота играе околната среда. Този фактор обединява климатични условия, технология на обработка и ротацията на културите. От него зависи графикът на потребяване на азот и съответно на подхранването.

Това на свой ред определя къде да се влага азот, за да бъде той максимално достъпен за царевицата.

Например внасянето на амоняк през есента може да е прост и евтин начин на азотно хранене, но не винаги е правилен, отбелязва Фери. Той съветва фермерите винаги да се замислят как промените в технологията могат да провокират промени в други сфери и назовава 5 неща, които следва да се отчитат при разработването на програма за азотно подхранване:

1/ Оценявайте условията на всяко поле – те имат решаващо значение при съставянето на програма за подхранване. Трябва да знаете как може да се изчерпи азотът на съответната нива – по пътя на отмиването, изпарения и т.н.2/ Определете правилния източник, времето и мястото за подхранване. Този момент е по-важен, отколкото определянето на оптималната норма за внасяне.

3/ Отчитайте балансирането на нивото на азота, което може да произтече от други източници – например в резултат на разпада на препарати и вещества, които са част от торовете (инхибитори на растеж и др.)

4/ Наблюдавайте за появата на признаци на дефицит на азот.

5/ Осъществявайте мониторинг през целия сезон – това е единственият начин за определяне на потребността от азот. Трябва да знаете кога азотът ще се изчерпи.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!