Фермерите в Англия нямат представа какво предстои след Brexit

Brexit хвърли сянка от несигурност над овцевъдната индустрията. Мога да кажа, че близо 35% от нея се изнася за Европа и наистина нямаме представа какво ще се случи с пазара за в бъдеще. Това каза Брайън Грифис, член на Националната асоциация на овцевъдите в Обединеното кралство, за Фермер.БГ.
 
 
Фермерът стопанисва семейна ферма, която е около 130 ха. Отглежда 50 говеда и 800 овце за разплод, от които на година получава между 1400 и 1500 агнета.
 
„Овцевъдството във Великобритания има много широк обхват – от много малки ферми с по няколко ха и малък брой овце до огромни ферми с хиляди ха и стотици хора персонал“, коментира Грифис.
 
Той припомни, че Великобритания е шестият по големина производител на овце и третият по големина износител в световен мащаб, като производството е съсредоточено в месния сегмент.
 
„35% от нашата продукция се изнася на световния пазар, а останалите 65% реализираме в страната. Продукцията си продаваме в специализирани магазини и вериги. Аз например снабдявам една от най-големите вериги във Великобритания, но повечето фермери имат ниша и определен магазин, с който работят. Разбира се, има и фермери, които продават животните си на аукциони. Чудесно е, че може да споделим опита си тук. За първи път съм в България, но много ми харесва, изключително различно е от Великобритания“, сподели Брайън Грифис по повод на начините за реализиране на продукцията и Националния събор на овцевъдите в България.
 
По думите му животновъдството на Острова не се субсидира.
 
„Ние не получаваме субсидии за това, че гледаме животни. Въпреки това, все още сме в ЕС и подлежим на същите субсидии като останалите страни членки“, заключи той.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!